%PM, %24 %700 %2018 %15:%Sij

NOĆ MUZEJA 2018 - Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu

NOĆ MUZEJA 2018
Muzeji i sport – Brže, više, jače. Citius, altius, fortius.

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU I SPOMENIČKU BAŠTINU

Budući da je ovogodišnja tema Noći muzeja sport u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala će se predstaviti speleologija. U traženju povijesnih tragova ljudskog života speleologija i arheologija idu ruku pod ruku. Prvi ljudi su boravili u špiljama i jamama, no one nužno nisu služile samo za život. U njima su se sklanjali pastiri, skrivala blaga, izvodili razni rituali pa čak i pokapali pokojnici. Špilje su pružale dobar prirodni zaklon, ali su često bile i izvor pitke vode. Speleolozi se u svojim ekspedicijama otkrivanja do sada ne otkrivenog često susreću s tim prvim tragovima života i tu nastupa arheologija, no da bi se došlo do mjesta gdje su ti tragovi treba dosta napora i spremnosti te tu nastupa sport.

20:00-20:30

Dječja radionica – mali speleolozi

20:30 – 21:30

Tragom speleoloških istraživanja u Konavlima

Voditeljica: Jelena Beželj
Sudionici: Anita Trojanović (SO Željezničar), Željka Janjanin (HPD Sniježnica), Vlaho Koprivica (HPD Sniježnica) , Alber Gregov (HPD Sniježnica)
Članovi speleološkog društva će predstaviti špilje i jame Konavala. Gdje se sve nalaze, koliko ih je do sada dokumentirano i istraženo, što sve radi speleolog da bi došao do njih te kako ih istražuje. Uz predavanja će biti izložene slike recentnih istraživanja te tlocrti raznih jama Konavala, popud Bezdana, Glogove jame, Plješine itd.
Cilj predavanja i kratke izložbe je upoznati posjetitelje sa čarima speleologije. Što sve kriju špilje, ali i gdje se sve nalaze po Konavlima. Mnoge su još uvijek neotkrivene te nam ostaju za buduća istraživanja, a tko zna, moža neke od njih kriju i prve tragove života u Konavlima.
Aktivnosti se odnose na lokalno stanovništvo, a najmlađa ekipa može doći i isprobati speleološku opremu.

Lokaliteti

ljuta

sokol

barbara

luka

jagnjilo

epidaur

mitrej

gomila

ivan

knezev dvor

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×